Η Τουρκία έρχεται και εμείς τη χαιρετάμε...

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

     Αναμφίβολα άλλο ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας, το οποίο και αυτό έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση και έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις διπλωματών δεν είναι άλλο παρά οι συνεχείς προκλήσεις του Τουρκικού στρατού απέναντι στην Ελλάδα-ο οποίος επανειλημένα παραβιάζει τα εθνικά σύνορα, αναχαιτίζει ελληνικά F16 στο Φαρμακονήσι, ενώ διασχίζει με τη κορβέτα του τεράστιες αποστάσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τις Κυκλάδες και το Σούνιο χωρίς κανένα εμπόδιο, αλλά και επιδεικνύοντας την τουρκική του σημαία.
    Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν αναμενόμενα διακριτική και μετρημένη, η ίδια όμως εξέφρασε την αντίδρασή της υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο Συνέδριο της Ιnternational Ηerald Τribune αναφέροντας μεταξύ άλλων «Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε πολλές περιπτώσεις αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. Οι διεκδικήσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και την κοινή λογική, όπως αποδεικνύουν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRΟΝΤΕΧ. Είναι ενέργειες που μας ενοχλούν και που φυσικά δεν μένουν αναπάντητες, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής σε μια αέναη μάχη χαρακωμάτων με τους γείτονες και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καταδικασμένες στη σύγκρουση». Σε ό,τι αφορά το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε «Θέλουμε αποτελέσματα. Και τα θέλουμε σε εύλογο χρόνο. Χωρίς βιασύνη. Με σταθερά βήματα, βήμα προς βήμα. Πάντα με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία».
     Η κατάσταση έχει ως εξής σύμφωνα με το ελληνικό Πεντάγωνο...Οι Τούρκοι στρατηγοί , οι οποίοι προβαίνουν στις εντολές και ενέργειες αυτές δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να αντιταχθούν και να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους στη πολίτική Ερντογάν. Με αυτό το τρόπο δεν διστάζουν να αγνοήσουν κάθε υπόδειξη και κάθε κυβερνητική εντολή, εφαρμόζωντας κατά το δοκούν δική τους αμυντική πολιτική.
    Στον αντίποδα της δήλωσης αυτής, όμως, βλέπει κανείς τις αντιδράσεις των συν-ευρωπαϊκών κρατών μας, τα οποία επιθυμούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την κίνηση αυτή. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι το Παρίσι και το Βερολίνο χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως μοχλό πίεσης για να προωθήσουν συμβόλαια πώλησης όπλων σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που οι ίδιες χώρες ζητούν από την Αθήνα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να ψαλιδίσει το έλλειμμα. «Κανείς δεν λέει αγοράστε τις φρεγάτες μας αλλιώς δεν θα σας βοηθήσουμε, αλλά υπάρχει ξεκάθαρος υπαινιγμός ότι εάν κάνουμε ό,τι θέλουν στο μέτωπο των εξοπλισμών θα μας υποστηρίξουν περισσότερο», λέει στο Reuters σύμβουλος του Πρωθυπουργού.Η Γαλλία το διάστημα αυτό ενδιαφέρεται να πουλήσει στην Ελλάδα έξι φρεγάτες, 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Ρuma και έως 40 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η Γερμανία επίσης πίεσε την Ελλάδα να εξοφλήσει την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» από την ΤhyssenΚrupp. Η Αθήνα είχε αρνηθεί να παραλάβει το υποβρύχιο αυτό το 2006 όταν διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του τα οποία έχουν τώρα επιδιορθωθεί. Η λύση στο θέμα αυτό βοήθησε την ΤhyssenΚrupp να πουλήσει τα ζημιογόνα Ελληνικά Ναυπηγεία στην Αbu Dhabi ΜΑR, σύμφωνα με δημοσίευμα. Επίσης, η Γερμανία ενδιαφέρεται και για την πώληση αεροσκαφών Εurofighter στην Ελλάδα.
   Μήπως λοιπόν η κίνηση της Τουρκίας δεν είναι εντελώς τυχαία και απλά επαναστατική? Μήπως για άλλη μία φορά η λέξη συμφέρον κρύβεται πίσω από κάθε αναχαίτιση και κάθε παραβίαση των συνόρων? Δεν μένει παρά να αναμένει κανείς τις εξελίξεις στο ζήτημα...Αυτές θα δείξουν το φίλο, τον εχθρό και το δοσίλογο.

     
       

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP