Carnival City 2010

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010


Τσικνοπέμπτη και όλα στα κάρβουνα για αλλη μια χρονιά...Το καρναβάλι έφτασε για τα καλά!Αναμφίβολα κάθε χρόνο μικροί,μεγάλοι σε όλο το κόσμο ό,τι και αν κάνουν ,όσο οικονομικά και κοινωνικά πιεσμένοι και αν είναι, όποιο πρόβλημα και αν έχουν γοητεύονται ιδιαίτερα απο τη μαγεία του καρναβαλιού.Πάτρα,Ρίο Ντετζανέιρο,Βενετία μερικά ονόματα πόλεων με ιστορία και παράδοση στο καρναβάλι.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1162...όταν μια αποφασιστικής σημασίας μάχη της Δημοκρατίας της Βενετίας κατέληξε σε νίκη, οδηγώντας το πλήθος σε χορούς και πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Έκτοτε το Καρναβάλι της Βενετίας έμελλε να γίνει θεσμός. Σε αυτό συνετέλεσε ιδιαίτερα και η παρουσία της μάσκας από το 1268. Οι Βενετσιάνοι φορούσαν μάσκες για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του έτους προκειμένου να κρατούν μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές τα αδιάκριτα βλέμματα.Το πρώτο πάρτι καρναβαλικών ρυθμών στη Βραζιλία έγινε το 1641, όταν ο κυβερνήτης του Ρίο αποφάσισε να καθιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα εορτασμού προς τιμήν της στέψης τού τότε βασιλιά της Πορτογαλίας. Ο λαός της Βραζιλίας ενθουσιάστηκε με την απόφαση αυτή, και από τότε συντηρήθηκε και φυσικά ενισχύθηκε το «καρναβαλικό» πνεύμα των συγκεκριμένων ημερών. Τα πρώτα πληρώματα μάλιστα εμπνεύστηκαν από το «entrudo», το έθιμο των Πορτογάλων μεταναστών να πετούν ο ένας στον άλλον υλικά που έφτιαχναν αναμειγνύοντας υγρά με σκόνη κάθε μορφής.Το Πατρινό καρναβάλι μετρά 160 χρόνια ιστορίας.Οι περισσότερες απόψεις συγλίνουν στο ότι αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη.Στη συνέχεια και ως συνέπεια της ευμάρειας της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις παίρνουν πιο σταθερά χαρακτηριστικά. Η εμφάνιση των πρώτων καρναβαλικών αρμάτων τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1870.Βαλκανικοί,Εθνικός Διχασμός,Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αναστέλλουν την καρναβαλική παρέλαση...Μετά την δεκαετία του '50 γίνονται προσπάθειες αναβίωσης του καρναβαλιού και εν τέλει το Πατρινό καρναβάλι με τη σημερινή μορφή αποκτά σάρκα και οστά.
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι παραδόσεις και έθιμα εν τέλει δίνουν μια ανάσα στο λαό που ασφυκτιά και "έχει το μαχαίρι στο κόκκαλο".Κρίσεις,επικρίσεις και διακρίσεις όλα ενώνονται και διακωμωδούνται στο παλμό της σάμπας με άρματα,παρελάσεις και γέλια..Ειδικά τα τελευταία είναι ό,τι πρέπει για αυτές!


ΥΓ:Καρναβάλια πάντως υπάρχουν και όλο το χρόνο και ο κόσμος τα λατρεύει..βλ. LADY GAGA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP