Το Πάσχα έφτασε!

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

     Οι εκδηλώσεις πίστης σε όλη την Ελλάδα και η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας κορυφώνεται απόψε Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου σε όλες τις γειτονιές της χώρας.Κάθε οικογένεια με κεριά στα χέρια και ψελλίζοντας τον ύμνο του "Ω!Γλυκή μου Έαρ" συνοδεύει τη μεγάλη νεκρική πομπή, η οποία σε λίγες ώρες-το βράδυ του Σαββάτου-μέλλει να μετατραπεί στην απόλυτη στιγμή χαράς και γιορτής με την Ανάσταση του Κυρίου.
     Τότε όλοι γιορτινά ντυμένοι με τις λαμπάδες της Λαμπρής συρρέουν με αποκορύφωμα τα μεσάνυκτα στην Εκκλησία για να λάβουν το Άγιο Φως. Όλοι τραγουδούν "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος" υπό τον ορυμαγδό των πυροτεχνημάτων και των βεγγαλικών και ανταλλάσουν ευχές ολόψυχα. Στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι για τον κλασσικό ανταγωνισμό στο σπάσιμο των αυγών και για να τιμήσουν τη Μαγειρίτσα. Οι μεγαλύτεροι μετά το φαγητό προτιμούν το σπίτι, ενώ οι νέοι κάνουν "Resurrection Party" βγαίνοντας έξω με τη παρέα τους-πάντα μοντέρνα και "in".
     Την παράδοση όμως ουδείς δεν την περιφρονεί και έτσι όλοι, ξενυχτισμένοι και μη, Κυριακή του Πάσχα ξυπνούν νωρίς για να σουβλίσουν τον οβελία και το κοκορέτσι τους, για να βγουν στην εξοχή και να απολάυσουν την ημέρα στο έπακρον, αλλά βέβαια και για να χορέψουν με την ελληνική παραδοσιακή μουσική το χορό τους. Αφού ευχηθούν στο Τάσσο και τη Τασσία και αφού τιμήσουν το Πασχαλινό τραπέζι ,έκαστος εφώ ετάχθη, και έτσι οι νέοι βγαίνουν για το καφέ και το ποτό τους και οι μεγαλύτεροι μένουν στη θαπλωρή του σπιτιού τους για να δουν το αγαπημένο τηλεοπτικό τους πρόγραμμα.
     Απλά και καθιερωμένα και όση ανέχεια ή ένδεια επικρατεί οι περισσότεροι θα καταφέρουν να απολαύσουν τις στιγμές αυτές ξεκινώντας από απόψε...Καλά να περάσετε και επιτέλους ας ξεχασουμε όλοι λίγο την επικαιρότητα, τα ιστολόγια και την οικονομία και ας ζήσουμε σαν φυσικοί άνθρωποι!Καλό Πάσχα!Καλές προσωπικές και οικογενειακές στιγμές!
     

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP